loader image

Heb ik te maken met een zuigende of niet zuigende ondergrond?

Voordat je begint met tegelen dienen eerst de vlakheid en zuiging van de ondergrond beoordeelt te worden. Op deze pagina leggen we uit hoe je beoordeelt of je te maken hebt met een zuigende of niet zuigende ondergrond. Het controleren van de zuiging (ook wel porositeit genoemd) is van belang, omdat hier de keuze van het type tegelprimer vanaf hangt. Een tegelprimer zorgt voor een goede voorbehandeling van de ondergrond en zorgt voor een optimale hechting tussen de ondergrond en de tegellijm.

Hoe je de vlakheid van de ondergrond beoordeelt kun je teruglezen op de pagina “Heb ik te maken met een vlakke of niet vlakke ondergrond?”.

Stappenplan: Het beoordelen op de zuiging

  1. Zuiging testen


    Test de zuiging door er wat water op te druppelen.

  2. Heb ik te maken met een zuigende of niet zuigende ondergrond?


    Bij opname van de druppels binnen één minuut is de ondergrond zuigend. Indien dit niet het geval is, heb je te maken met een niet zuigende ondergrond.


De juiste tegelprimer voor de ondergrond

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen weet je of de ondergrond zuigend of niet zuigend is. Zoals hierboven benoemd, is dit van belang bij het kiezen van de juiste tegelprimer. Het voorbehandelen van een zuigende ondergrond vraagt namelijk om een andere tegelprimer dan van een niet zuigende ondergrond. Voorbeelden van niet zuigende ondergronden zijn onder andere tegel over tegel en Terrazzo (granito) tegels.
Is er sprake van een zuigende ondergrond? Gebruik dan de Weber Tegelprimer poreuze ondergronden. Voor niet zuigende ondergronden raden we je aan om de Weber Tegelprimer niet poreuze ondergronden te gebruiken.

De volgende stap: welke lijm past het beste bij jouw klus?

Een poeder tegellijm of een pasta tegellijm? Dit is afhankelijk of de tegels op de vloer of op de wand verlijmd worden. Hier leggen we je graag meer over uit op de pagina Welke tegellijm past het beste bij mijn klus?

Verbruikscalculator

Aantal (m2):
Vertanting lijmkam Pasta tegellijm Poeder tegellijm Lichtgewicht poeder tegellijm
5 x 7 x 7 m

kg

kg

kg
4 x 4 mm

kg

kg

kg
6 x 6 mm

kg

kg

kg
8 x 8 mm n.v.t.

kg

kg
10 x 10 mm n.v.t.

kg

kg

Tegelbreedte (cm):Tegelhoogte (cm):Tegeldikte of voegdiepte (mm):Voegbeedte (mm):Aantal (m2):
weberfinish protect 3

kg
weberfinish waterdicht

kg